Unikke plakater
Dansk design
Høj papirkvalitet
Rigtigt glas
Fri fragt fra 499,-
Levering: 1-3 hverdage
Vores kunder har givet os en bedømmelse på 5 ud af 5 stjerner på TrustPilot
5 af 5 stjerner på TrustPilot

Mere om de hyggelige kaffeplakater – historien bag 4 af de lækre kaffetyper

Kaffeplakaten er en af vores bestsellere, og den er også hyggelig. Du får den i to versioner – en med illustrationer og navne, og en med tilhørende opskrifter. Jeg kan da godt afsløre, at de fleste snupper den med opskrifterne, for inspiration til lækre kaffetyper kan man vist aldrig få for meget af.

Men hvordan er det lige med de der kaffetyper?

Jeg vidste faktisk stort set intet om kaffernes baggrund, så jeg har udvalgt 4 styks, som du kan læse lidt mere om her.

Kaffeplakaten lægger ud med … en latte macchiato

Macchiato lyder lækkert. Kender man den ikke, får man lyst til at bestille den på cafeen en sensommereftermiddag. Den er superflot og trefarvet (den med latte er i hvert fald). Ser rigtig god ud.

Men hvad er egetnlig en macchiato?

En macchiato er en kaffetype, der er domineret af espresso, og den er derfor et godt valg til dig, der kan lide en kraftig kaffeoplevelse. Macchatoen stammer fra Italien. Rygtet siger, at den blev opfundet, fordi baristaerne ønskede sig en klar forskel på den klassiske espresso og en espresso med lidt mælk i. Macchiato betyder nemlig plettet på italiensk og er derfor et passende navn til en espresso med en skefuld skummet mælk på toppen.

Den flotte latte macchiato, som er den første kaffe på vores håndtegende kaffeplakat med opskrifter, laves efter samme princip, nemlig med espresso som det, der “pletter” mælken. For at lave en latte macchiato skal du først dampe 1 del mælk, dernæst tilsætte 1 del aspresso og toppe af med 1 del mælkeskum. Et klart glas med lidt højde er det bedste til en latte macchiato, da du her bedst kan se resultatet af dine anstengelser med mælk og bønner.

Cappuccino – efter munkenes kåber

Kaffefavoritten cappuccino begyndte sin karriere under et andet navn, nemlig “Kapuziner”. Det gjorde den i 1800-tallet i østrigske Wien, hvor den blev beskrevet som en kaffe med fløde og sukker. Nogle beskriver også, at der oveni blev tilsat forskellige krydderier.

Men humlen er farven.

Den cappuccino-agtige kaffe blev kaldt “Kapuziner”, fordi den havde samme farve som de wienesiske Kapuziner-munkes kåber. På italiensk betyder capuchin ‘hætte’, og munkene fik deres navn efter deres kåber med hætte. Og det var netop i Italien, at cappucinoen, som vi nogenlunde kender den i dag, blev opfundet. Ordet capuchin udviklede sig således til cappuccino.

Espressomaskinen blev populær i begyndelsen af 1900-tallet, og herfra blev mangt en cappucino serveret på italienske restauanter og fortovscafeer. Espressomaskiner var dog på det her tidspunkt temmelig store og komplicerede at benytte, og cappuccinofremstillingen var derfor forbeholdt kaffeeksperter – eller de såkaldte baristaer. Kulturen bød, at man sad i timevis på de hyggelige cafeer og nød mange forskellige slags kaffetyper, heriblandt cappucinnoen, mens man hyggesnakkede og læste dagens avis (meget a la den forestiling jeg selv har om Italien :-) Nogle af de billeder, man har fra det spæde 20. århundrede viser, at cappuccinoerne sommetider blev serveret med flødeskum og kanel eller chokoladeflager. Mums!

Efter 2.  verdenskrig kom bedre espressomaskiner på markedet, og cappuccinoen blev en smule mere moderne. Den begyndte nu at rumme alle de elementer, vi kender i dag – en god espresso og en dejlig crema-balance mellen skummet og dampet mælk.

Fra Italien bredte cappuccinoen sig gennem Europa. Det første land, cappuccinoen rigtig indtog, var England. Her var man allerede vant til at drikke kaffe med mælk, og cappucinoen var et spændende og lækkert alternativ til den måde at drikke kaffe på.

Cappuccinoens udbredelse fortsatte gennem Australien og Sydamerika og derefter til USA. Traditionen i USA havde indtil nu været, at kaffen på cafeer og diners var kulsort. 90’ernes cafekultur, hvor kaffen blev dyrere, og man sad længere på cafeen for hyggens skyld, gjorde specialkafferne überpopulære i USA. Og takket være Starbucks og lækre to-go-kaffer, kom hele verden hurtigt til at stifte bekendtskab med kaffeherligheden med de mange smukke mælkeskumsdekorationer.

Cortadoen skærer i syrligheden

Der er ikke 100% enstemmighed omkring cortadoens oprindelse. Nogle hævder, at den blev udviklet af folk med cubansk-amerikansk afstamning. Andre siger, at den blev udtænkt i Spaniens hovedstad Madrid. Andre igen siger, at cortadoen kom til verden i det nordspanske Baskerland.

I hver fald er cortadoen en ung kaffetype, når den sammenlignes med cappuccinoens lange historie, da cortadoen vist nok skulle være opstået engang i midten af 1900-tallen. Cortado et spansk ord, som betyder at skære eller forkorte. Cortadoen er en mindre (i volumen) kaffetype, der består af 1 del espresso og 1 del dampet (ikke skummet) mælk. Forholdet 1:1 er meget vigtigt for at lave en helt rigtig cortado, og for mange baristaer er dette forhold nærmest religion, og de vil således ikke afvige fra det, selvom du måtte ønske en anderledes blanding i din kaffe. Amen!

Formålet med den ene del dampet mælk er nemlig en perfekt blanding af kaffen og mælken, så mælken ‘skærer’ i kaffens syrlighed. Eller forkorter den, om man vil. Heraf navnet cortado.

Den største forskel mellem cortadoen og andre kaffetyper er mængden af mælk. Cortadoen sammenlignes ofte med en Flat White, men sidstnævnte rummer lidt mere mælk og er lidt tykkere i konsistensen på grund af det fine mælkeskum.

Mange kaffetyper tilsættes skummet mælk sammen med den dampede mælk, og det er også heri, at de mange skønne kaffemønstre findes – de kaldes også latte art. En cortado rummer som sagt kun dampet mælk og vil derfor ikke være dekoreret med den slags kunst. Førnævnte semireligiøse baristaer vil forsvare sig med, at det guddommelige blandingsforhold helt fjerner behovet for mælkekunst, fordi oplevelsen er så himmelsk. Jeg har ikke selv ret meget erfaring med cortoden, så jeg ved ikke, om de har ret. Men du skal være så velkommen til at dele din erfaring ;-)

Americano – en rigtig krigskaffe

Med americanoen skal vi tilbage til 2. verdenskrig, da amerikanske soldater var udstationeneret i Italien. Her drak man espressokaffe i store mængder, men det stærke shot var ikke helt amerikanernes kop … kaffe. Om det var den bittersyrlige smag, der var lidt for meget for dem, eller om deres maver bare stod af midt i skyttegravene, vides ikke. I hvert fald måtte noget gøres ved espressoens intensitet. Amerikanerne kunne godt lide italienernes kaffe, og hvad gør man så? Man fortynder den naturligvis.

Espresso fortyndet med 1-2 dele vand blev vejen frem for amerikanerne. Det kunne de meget bedre klare, og styrken mindede på denne måde nok mere om det, de var vant til hjemmefra. Efter krigen tog de den fortyndende espresso med sig hjem, og den har siden da været kendt som en ‘americano’.

Hvad er så forskellen mellem din kop morgenkaffe og soldaternes americano?

Det er netop espressoen.

Jeg vil tro, at flertallets morgankaffe er filterkaffe lavet på en ganske alminelig kaffemaskine. Eller instant kaffe blandet med vand. Det er min. Hverken din filterkaffe eller min instantkaffe er lavet på basis af espresso. Og espresso smager anderledes dyb en filterkaffe og instant.

Espressomaskinen kværner en bestemt mængde espressobønner med et bestemt tryk til en lille, tyk ‘kaffekage’. Her tvinges vandet igennem, så det absorberer mest mulig smag. Hvor intens americanoen skal være, varierer selvfølgelig alt efter, hvor meget den fortyndes.

Det var så det.

Nu ved du en lille smule mere om fire af de kaffetyper, du finder på vores kaffeplakat. Husk, at det, der gør vores plakat med kaffe helt særlig, er, at den er 100% håndtegnet og derfor unik. Du finder altså ikke illustrationeren andre steder. Hvis du også synes, der er hyggeligt med kaffe på væggen, er 12 mums kaffetyper lige noget for dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fortæl mig, når der kommer nye spændende plakater
Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, deltager du automatisk i de konkurrencer og giveaways, vi løbende afholder.
icon
Min kurv
Din kurv er tom.

Når du lægger varer i kurven, kan du se dem her.